Työpaja 4




IDEOIDEN TIHKUMINEN ARKEEN –TYÖPAJA

RAPORTTI

Hämeenlinna, Innopark/Vankanlähde 7

23.1.2014 KLO 9-11

Työpajan tavoitteena oli tarkastella sitä, miten ideat syntyvät ja mitä hyviä käytäntöjä ja ideoita asioiden jalkauttamisessa arkeen on kohdattu. Asia näyttäytyy usein negatiivisesti arkielämässä: mitä esteitä ideoiden ja innovaatioiden jalkauttamisessa on kohdattu ja miten nämä esteet on voitettu. Tarkoituksena työpajassa oli etsiä 30 ideaa siihen, miten innovaatioita voidaan ottaa käyttöön entistä tehokkaammin julkisella sektorilla.

Työpajan avasi FT Juuso Heinisuo, jonka esitys käsitteli Innovaatioiden tihkumista arkeen. Esitys nosti esiin esimerkkien kautta erilaisten innovaatioiden kehityspolkuja, innovaatioiden syntymisen edellytyksiä ja ehtoja sekä edelläkävijyyden merkitystä innovaatioiden hyödyntämisessä. Linkki Juuson esitykseen tästä

Esityksen jälkeisessä työpajavaiheessa koottiin kolmesta ikäihmisten ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta teknologisten innovaatioiden käyttöönottoa helpottavia edellytyksiä. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, jotka saivat fasilitaattorin. Ryhmien tehtävänä oli kerätä kaikkiaan 15 tapaa helpottaa teknologisten innovaatioiden käyttöönottoa valitussa ikäihmisten kohderyhmässä. Ryhmien tuottamat ajatukset koottiin äänestystä varten yhteen ja esittelyn jälkeen työpajan osallistujat äänestivät mielestään tärkeintä tai parasta tapaa helpottaa teknologian käyttöönottoa.

Alle 75 -vuotiaiden innovaatioiden käyttöönotossa olennaista on äänestyksen perusteella  pitää huolta siitä, että 

  • henkilöstö osallistuu kehitystyöhön, 
  • asenne- ja imagomuutos teknologiaa kohtaan tapahtuu koko toimialalla ja kohderyhmässä
  • lisäksi olisi tarvetta positiivisen kierteen luomiseen luovuuden ja teknologian hyödyntämisessä. 
Muistisairaiden teeman valinneen ryhmän tärkeimmät innovaatioita edistävät tekijät olivat:

  • kokeiluja ei anneta ylhäältä alas –mallin mukaisesti työntekijät ja asiakkaat voivat myös itse tuoda vaihtoehtoja. 
  • Lisäksi nähtiin, että systemaattinen tiedonkeruu, koulutus ja matalan kynnyksen prosessit antavat mahdollisuuksia entistä tehokkaampaan teknologian hyödyntämiseen. 
Kolmannen ryhmän tärkeimmät teknologian käyttöönottoa edistävät asiat olivat:

  •  mallien etsiminen muilta toimialoilta,
  •  edelläkävijyyden sekä edelläkävijöiden tunnistaminen, kuuntelu ja 
  • saadun palautteen entistä parempi hyödyntäminen sekä 
  • sallivuus asioiden toteuttamiseen vaihtoehtoisilla menetelmillä.



Loppukeskustelun aikana todettiin, että teknologian käyttöönotossa olennaista on pitää henkilöstö ajan tasalla ja riittävästi mukana toteutettavista toimenpiteistä. Lisäksi tulee mahdollistaa entistä paremmin alhaalta ylöspäin nousevien kehittämisajatusten hyödyntäminen. 

Äänestyksen tulokset olivat kaikissa ryhmissä seuraavat: 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti